De grootste plaag van Nederland.

Luis in je haar? Kammen maar!
 
Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo - vooral onder kinderen. Controleer dus vaak en grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kammen met een speciale fijntandige kam, zoals een luizenkam,is de beste aanpak.
 
Hoe krijg je hoofdluis?
Hoofdluis heeft niets te maken met wel of niet schoon zijn. Het kan iedereen overkomen. Luizen lopen via het haar over van hoofd naar hoofd. De hoofdluis zoekt graag een warm plekje op: achter de oren, in de nek of onder een pony bijvoorbeeld. Kinderen lopen de meeste kans hoofdluis te krijgen, omdat ze bij het spelen vaak letterlijk de hoofden bij elkaar houden.
 
Hoe herken je hoofdluis?
Hoofdluis veroorzaakt meestal jeuk, maar niet altijd. Het is aan te raden uw kind regelmatig op hoofdluis te (laten) controleren. Als u het haar met een speciale fijntandige kam doorkamt boven een vel wit papier, kunt u zien of er luizen uit vallen. Het zijn grijsblauwe of, nadat ze bloed opgezogen hebben, roodbruine beestjes van een paar millimeter groot. Hun eitjes, neten, zijn witte stipjes die op roos lijken. Alleen zit roos los terwijl neten juist aan het haar vastkleven.
 
Behandeling
Als u hoofdluis ontdekt, is het belangrijk om meteen te beginnen met een grondige aanpak. Want zolang er luizen of nog niet uitgekomen neten op het hoofd zitten, blijft hoofdluis besmettelijk. De behandeling bestaat uit bestrijden én herbesmetting voorkomen.
 
1. Bestrijding: kam gedurende 14 dagen het haar elke dag met een speciale fijntandige kam.
Dit uitkammen is het belangrijkst. Volg de volgende stappen.
 
  • Maak het haar door en door nat. Verdeel crèmespoeling door het haar en spoel dit nog niet uit
  • Bescherm de ogen met een washandje en kam dan eerst met een gewone kam de klitten weg.
  • Pak dan de speciale fijntandige kam en kam al het hoofdhaar, pluk voor pluk, vanaf de haarwortel. Begin bij het ene oor en pak na elke kambeweging een pluk in de richting van het andere oor. Vastgeplakte neten kunt u eventueel losweken door te deppen met azijn.
  • Veeg tijdens de kambeurt de kam regelmatig af aan een papieren servet of zakdoek.
  • Spoel de crèmespoeling uit.
Na gebruik de kam reinigen met water en zeep en de luizen en neten verwijderen.
Combineer het kammen eventueel met een antihoofdluismiddel en herhaal de gecombineerde behandeling na 7 dagen. Bij het kammen kunt u dan een speciale fijntandige kam gebruiken.
 
Antihoofdluismiddelen
 
Er bestaan shampoos  en lotions tegen hoofdluis. In antihoofdluismiddelen zit dimeticon, malathion of permetrine als werkzame stof. Als u na de behandeling nog steeds hoofdluis aantreft, kies dan voor de tweede behandeling een product met een andere werkzame stof.
 
Overigens moet u tijdens de behandeling met antihoofdluismiddelen gedurende twee weken het haar dagelijks doorkammen met een speciale fijntandige kam, in combinatie met crèmespoeling.
 
Let op: Malathion is brandbaar. Vermijd open vuur tijdens de behandeling met een middel waarin malathion zit, en föhn het haar niet. Verder tast chloor de werking van malathion aan, dus zwemmen in chloorhoudend water op de dag van behandeling wordt afgeraden.
 
Zwangere vrouwen met hoofdluis en vrouwen die borstvoeding geven en hoofdluis hebben, kunnen het beste de kambehandeling met crèmespoeling volgen. Het gebruik van antihoofdluismiddelen op basis van dimeticon, malathion en permetrine wordt afgeraden aan wangeren en vrouwen die borstvoeding geven. Bij baby's onder de 6 maanden wordt de uikkambehandeling aanbevolen.
 
De antihoofdluismiddelen op basis van dimeticon, malathion en permetrine mogen bij zwangere vrouwen en baby's onder de 6 maanden alleen onder medisch toezicht worden gebruikt. Een antihoofdluismiddel kan besmetting met hoofdluis niet voorkomen.
 
Hoofdluis heb je niet alleen
Hoofdluis is enorm besmettelijk. Als uw kind hoofdluis heeft, meld dat dan op school, bij de kinderopvang, op (sport)clubjes, bij vriend(innet)jes, oppassen, opa's en oma's. Zij kunnen dan ook controleren. Bovendien moet u alle gezinsleden controleren. Vindt u bij hen geen luizen, herhaal de controle dan eens per week, gedurende twee weken. Vergeet ook uzelf niet.
De luizencape: