Geschiedenis

100 jaar onderwijs in Elsendorp
Hoe het begon…
De Elsendorpse kinderen hadden het vroeger niet gemakkelijk want de dichtstbijzijnde school was ver weg. Ze moest iedere dag een heel eind lopen naar scholen in Handel of Oploo. Daarom werd er in 1919 een klein schooltje opgericht in de buurt. De eerste lessen werden gegeven bij mensen thuis. Daarna is de school verschillende keren verhuisd. Sinds 1925 is de school te vinden in Elsendorp.

Meester Ivenschool
In 1937 werd W. Iven hoofd van de school. Komt de naam je bekend voor? Dat klopt, want later werd de school in Elsendorp naar hem vernoemd: de Meester Ivenschool. Na verloop van tijd werd het gebouw te oud en werd er in 2006 was het tijd voor een nieuw pand. Op de plek van de oude school kwam een nieuw, multifunctioneel schoolgebouw. Hier vind je dus niet alleen voor de basisschool, maar ook voor peuterspeelzaal De Elsenrakkertjes, het buurthuis, de gymzaal, de bibliotheek en de buitenschoolse opvang.

Kindcentrum De Dompelaar
In 2015 is de naam veranderd in kindcentrum De Dompelaar. Waar komt die naam eigenlijk vandaan? Het is een samenstelling van de woorden 'domp(t)' en 'laar'. Die termen vind je op verschillende manieren terug in de geschiedenis van Elsendorp.
  • Het terrein waar het gebouw staat hoorde vroeger bij de 'dompt'
  • Een 'laar' is een plein of een ontmoetingsplek met een dak, waar verschillende voorzieningen van het dorp zijn ondergebracht
  • De eerste bewoners van het eerste huis in Elsendorp in 1891 waren Dorus en Sien van de Laar, bijgenaamd 'Dorus en Sien Domp'
  • In de geschiedenis van Elsendorp kom je heel vaak bij vele maatschappelijke functies de naam Van de Laar tegen
Dus zó komt ons kindcentrum aan zijn naam!


Meester Iven, zittend in het midden                                            


Meester Ivenschool van 1972 tot 2006


KC De Dompelaar nu